Allt du behöver veta om Syra och Retinol

Hösten betyder för många (iallafall för oss) att man kan ta fram sina lite vassare produkter igen. Och som vi har längtat!

Som många kanske vet vid detta laget så bör man inte använda produkter med ingredienserna syra och retinol under sommaren, då det gör huden extra känslig för solen. Vi brukar rekommendera att man ställer undan dem just när solen är som starkast, för att sedan ta fram dom igen när höstmörkret kommer. 


Vad är syra?

Inom hudvård använder vi oss ofta av AHA-syror. AHA-syrorna är organiska syror alltså en typ av kolföreningar som har sura egenskaper. Olika frukter är en rik källa till AHA-syror, som ofta kallas just fruktsyror. Ett traditionellt sätt att få fram AHA-syror ur organiska produkter är att låta dem surna eller jäsa. Med den metoden framställs till exempel mjölksyra ur sur mjölk och vinsyra av jästa druvor. AHA-syror verkar vattenlösligt. Det finns även BHA-syror, som är snäppet mildare än AHA,  som jobbar mer fettlösigt. Ett exempel på BHA-syra är Salicylsyra som även verkar antiinflammatoriskt och ofta används till en fetare och aknebenägen hud. Även PHA-syra har blivit vanligare på marknaden då det är en väldigt mild syra som kan användas även på den känsligare huden. Typiskt för syror är att de ger en stickande känsla vid kontakt med huden. Ofta när man hör ordet syra så tänker man på farliga och frätande ämnen, men de organiska syrorna som finns i hudvård är såklart mycket mycket svagare. 

I hudvård som man använder dagligen, som en exempelvis en créme så ligger syrakoncentrationen normalt under 10%. Dessa halter ger såklart ingen effekt bara över en natt, utan är en långsiktigt process som gradvis ger ett resultat på huden. Vid högre syrahalter, upp mot 20%, sker förändringarna i huden snabbare och på en djupare nivå. Dock är nackdelen med högre halter att huden behöver tid att återhämta sig och kan bli lite nedsatt. 


Hur fungerar syra?

Först och främst verkar syror fuktbindande, alltså de binder vatten till huden och ökar på så sätt fukthalten. Syrornas andra viktiga funktion är att öka cellåterväxten i överhuden. Detta har med syrans svagt frätande effekt som gör att den effektivt peelar huden. Syrorna löser upp de bindningar som finns mellan de döda hudcellerna, det ger en signal om att ny hud kan komma fram. Hudens reaktion på detta är att öka produktionen av nya celler. Eftersom syror skyndar på cellförnyelsen kan huden i vissa fall flagna då den gör sig av med döda celler. Hur kraftigt den flagnar hänger ihop med om syran jobbar på ytan eller djupare ner i huden. Resultatet blir att ytliga linjer jämnas ut, döda celler som täpper till porerna löses upp och pigment jämnas ut. Syran kommer inte att ta bort dina rynkor eller fläckar helt och hållet, men definivt ge ett bra resultat. Syror stimulerar också hudens egen produktion av kollagen och elastin.

Viktigt att veta om syra är att det gör huden ljuskänslig; alltså känslig mot solen. Det är viktigt att ha på solskydd varje dag när man använt en produkt med syra i, och att undvika solen helt i en månad om man har fått en kemisk peeling på salong. 


När och hur använder jag en produkt med syra?

Alla olika sorters produkter (alltså rengöring, peeling, créme osv.) kan innehålla syra. Generellt kan man säga att crémer med syra är till för nattbruk (pga att det gör huden ljuskänslig). Om de är i det lite starkare laget ska de inte läggas varje natt och behöver oftast vänjas in för huden. Om du vill använda en rengöring med lite starkare syrahalt kan det vara en god idé att bara använda den en gång om dagen. Olika produkter har olika rekommendationer. Rådfråga alltid din hudterapeut (oss kan du mejla på info@grodanshop.se) för att se vilka rekommendationer som finns för just den produkt som du är intresserad av. 


Vad är retinol?

Retinol är ordet vi använder för A-vitamin och är ett exempel på en antioxidant. Det är ett fettlösligt vitamin som främt finns i animaliska livsmedel som kött, lever, fisk och ägg. Betakaroten (som många kanske vet finns i morötter och nypon) är det förstadium till retinol och omvandlas i kroppen till A-vitamin. Samlingsnamnet för alla A-vitaminer är retinoider. De former av A-vitamin som får användas i kosmetiska produkter är retinol, retinal och retinylpalmitat. De starkare versionerna Isotretinoin och tretinoin får bara skrivas ut av läkare och används främst för att hjälpa personer med svårare akne. 


Hur fungerar retinol?

Vad har då retinol för effekt på huden? När A-vitamin kommer in i kroppen oxiderar det till A-vitaminsyra. Det är en väldigt effektiv ingrediens i hudvård, då den har väldigt små molekyler som lätt går djupare ner i huden. Det är bevisat att retinol faktiskt kan påverka våra celler att bete sig mer som när de var unga, vilket gör att det är en bra ingrediens för någon som vill arbeta hudföryngrande. Eftersom det också är en antioxidant så motverkas fria radikaler. Även kollagen- och elastinprodukionen stimuleras vilket ger huden mer spänst. 

Att retinol även är effektivt mot akne har att göra med att det reglerar hudens talgproduktion, men även minskar bakteriebildningen i huden. 


När och hur använder jag en produkt med retinol?

Det är viktigt att nämna att retinol inte passar alla. Är du väldigt känslig, har rosacea eller eksem så bör du undvika det helt. Precis som med syra så behövs retinol vänjas in i huden. Börja att bara applicera 1-2 gånger i veckan, för att sedan succesivt öka användningen. De flesta produkter ska inte läggas varje dag, utan bara varannan. Om huden flagnar lite lätt i början är det inget konstigt, men var uppmärksam på om huden blir jättetorr, känslig och röd, då är det dags att trappa ner användningen. När man använder retinol är det viktigt att ha någon annan produkt i sin hudvårdsrutin som lugnar och återfuktar huden. Det är också viktigt att använda SPF varje dag när man har retinol i sin rutin. Har du både syra och retinol i din hudvårdsrutin? Lägg de aldrig samtidigt! Har du t.ex båda produkterna som nattcremér, lägg då de exempelvis varannan eller var tredje natt. 

Att retinol används som en ingrediens till just nattetid har att göra med att det bryts ner av ljuset och då tappar sin effekt. 

Igen, rådfråga alltid din hudterapeut (oss kan du mejla på info@grodanshop.se) för att se vilka rekommendationer som finns för just den produkt som du är intresserad av. Tänk på att både syra och retinol bör undvikas om du är gravid eller ammar. 

/Marie, Auktoriserad Hud- och Spaterapeut