Hudterapeuten tipsar

Allt du behöver veta om Syra och Retinol

Hösten betyder för många (iallafall för oss) att man kan ta fram sina lite vassare produkter igen. Och som vi har längtat!

Som många kanske vet vid detta laget så bör man inte använda produkter med ingredienserna syra och retinol under sommaren, då det gör huden extra känslig för solen. Vi brukar rekommendera att man ställer undan dem just när solen är som starkast, för att sedan ta fram dom igen när höstmörkret kommer. 

Vad är syra?

Inom hudvård använder vi oss ofta av AHA-syror. AHA-syrorna är organiska syror alltså en typ av kolföreningar som har sura egenskaper. Olika frukter är en rik källa till AHA-syror, som ofta kallas just fruktsyror. Ett traditionellt sätt att få fram AHA-syror ur organiska produkter är att låta dem surna eller jäsa. Med den metoden framställs till exempel mjölksyra ur sur mjölk och vinsyra av jästa druvor. AHA-syror verkar vattenlösligt. Det finns även BHA-syror, som är snäppet mildare än AHA,  som jobbar mer fettlösigt. Ett exempel på BHA-syra är Salicylsyra som även verkar antiinflammatoriskt och ofta används till en fetare och aknebenägen hud. Även PHA-syra har blivit vanligare på marknaden då det är en väldigt mild syra som kan användas även på den känsligare huden. Typiskt för syror är att de ger en stickande känsla vid kontakt med huden. Ofta när man hör ordet syra så tänker man på farliga och frätande ämnen, men de organiska syrorna som finns i hudvård är såklart mycket mycket svagare. 

I hudvård som man använder dagligen, som en exempelvis en créme så ligger syrakoncentrationen normalt under 10%. Dessa halter ger såklart ingen effekt bara över en natt, utan är en långsiktigt process som gradvis ger ett resultat på huden. Vid högre syrahalter, upp mot 20%, sker förändringarna i huden snabbare och på en djupare nivå. Dock är nackdelen med högre halter att huden behöver tid att återhämta sig och kan bli lite nedsatt. 

Hur fungerar syra?

Först och främst verkar syror fuktbindande, alltså de binder vatten till huden och ökar på så sätt fukthalten. Syrornas andra viktiga funktion är att öka cellåterväxten i överhuden. Detta har med syrans svagt frätande effekt som gör att den effektivt peelar huden. Syrorna löser upp de bindningar som finns mellan de döda hudcellerna, det ger en signal om att ny hud kan komma fram. Hudens reaktion på detta är att öka produktionen av nya celler. Eftersom syror skyndar på cellförnyelsen kan huden i vissa fall flagna då den gör sig av med döda celler. Hur kraftigt den flagnar hänger ihop med om syran jobbar på ytan eller djupare ner i huden. Resultatet blir att ytliga linjer jämnas ut, döda celler som täpper till porerna löses upp och pigment jämnas ut. Syran kommer inte att ta bort dina rynkor eller fläckar helt och hållet, men definivt ge ett bra resultat. Syror stimulerar också hudens egen produktion av kollagen och elastin.

Viktigt att veta om syra är att det gör huden ljuskänslig; alltså känslig mot solen. Det är viktigt att ha på solskydd varje dag när man använt en produkt med syra i, och att undvika solen helt i en månad om man har fått en kemisk peeling på salong. 

När och hur använder jag en produkt med syra?

Alla olika sorters produkter (alltså rengöring, peeling, créme osv.) kan innehålla syra. Generellt kan man säga att crémer med syra är till för nattbruk (pga att det gör huden ljuskänslig). Om de är i det lite starkare laget ska de inte läggas varje natt och behöver oftast vänjas in för huden. Om du vill använda en rengöring med lite starkare syrahalt kan det vara en god idé att bara använda den en gång om dagen. Olika produkter har olika rekommendationer. Rådfråga alltid din hudterapeut (oss kan du mejla på info@grodanshop.se) för att se vilka rekommendationer som finns för just den produkt som du är intresserad av. 

Vad är retinol?

Retinol är ordet vi använder för A-vitamin och är ett exempel på en antioxidant. Det är ett fettlösligt vitamin som främt finns i animaliska livsmedel som kött, lever, fisk och ägg. Betakaroten (som många kanske vet finns i morötter och nypon) är det förstadium till retinol och omvandlas i kroppen till A-vitamin. Samlingsnamnet för alla A-vitaminer är retinoider. De former av A-vitamin som får användas i kosmetiska produkter är retinol, retinal och retinylpalmitat. De starkare versionerna Isotretinoin och tretinoin får bara skrivas ut av läkare och används främst för att hjälpa personer med svårare akne. 

Hur fungerar retinol?

Vad har då retinol för effekt på huden? När A-vitamin kommer in i kroppen oxiderar det till A-vitaminsyra. Det är en väldigt effektiv ingrediens i hudvård, då den har väldigt små molekyler som lätt går djupare ner i huden. Det är bevisat att retinol faktiskt kan påverka våra celler att bete sig mer som när de var unga, vilket gör att det är en bra ingrediens för någon som vill arbeta hudföryngrande. Eftersom det också är en antioxidant så motverkas fria radikaler. Även kollagen- och elastinprodukionen stimuleras vilket ger huden mer spänst. 

Att retinol även är effektivt mot akne har att göra med att det reglerar hudens talgproduktion, men även minskar bakteriebildningen i huden. 

När och hur använder jag en produkt med retinol?

Det är viktigt att nämna att retinol inte passar alla. Är du väldigt känslig, har rosacea eller eksem så bör du undvika det helt. Precis som med syra så behövs retinol vänjas in i huden. Börja att bara applicera 1-2 gånger i veckan, för att sedan succesivt öka användningen. De flesta produkter ska inte läggas varje dag, utan bara varannan. Om huden flagnar lite lätt i början är det inget konstigt, men var uppmärksam på om huden blir jättetorr, känslig och röd, då är det dags att trappa ner användningen. När man använder retinol är det viktigt att ha någon annan produkt i sin hudvårdsrutin som lugnar och återfuktar huden. Det är också viktigt att använda SPF varje dag när man har retinol i sin rutin. Har du både syra och retinol i din hudvårdsrutin? Lägg de aldrig samtidigt! Har du t.ex båda produkterna som nattcremér, lägg då de exempelvis varannan eller var tredje natt. 

Att retinol används som en ingrediens till just nattetid har att göra med att det bryts ner av ljuset och då tappar sin effekt. 

Igen, rådfråga alltid din hudterapeut (oss kan du mejla på info@grodanshop.se) för att se vilka rekommendationer som finns för just den produkt som du är intresserad av. Tänk på att både syra och retinol bör undvikas om du är gravid eller ammar. 

/Marie, Auktoriserad Hud- och Spaterapeut

Syraprodukter som vi gillar just nu:

Retinolprodukter som vi gillar just nu:

Vilken ansiktscréme man ska välja?

En fråga som ofta ställs till oss hudterapeuter. Och vi förstår helt och hållet varför. Idag är utbudet oändligt stort och först ska man hitta ett märke bland alla de tusentals som finns, och sedan hitta en av de alla crémer som finns i det märket. Inte så lätt. 

Det bästa är ju såklart alltid att få direkt hjälp av en hudterapeut som kan titta och känna på din hud för att kunna ge de allra bästa rekommendationerna.  Men jag tänkte nu ge lite tips på vad man ska tänka på när man är ute efter en ny dag- och/eller nattcréme. 

Det första du ska tänka på är: Vad vill jag få för resultat av crémen? Alltså; vill jag få jättemycket lyster, vill jag ha en riktig anti-agecréme eller vill jag ha en créme som mer fokuserar på mina porer? Bara här har du kommit en lång bit på vägen.

Det andra du ska tänka på är: Vad har jag för hudtyp? Eller har jag ett hudtillstånd?  Som vi beskrivit här i vår hudskola så finns det hudtyperoch hudtillstånd. Med hudtyp menar vi torr, fet, blandad och normal hud. Ett hudtillstånd därimot är inte något man har hela tiden utan kan mer vara tillfäligt såsom känslighet, akne och yttorrhet bland annat.  Créme väljer man ofta efter sin hudtyp, men kom ihåg att det kan vara bra att iallafall varva in en créme som hjälper dig med ett eventuellt hudtillstånd. 

Fet hud: Om du har en fet hudtyp och ofta känner dig glansig så finns det i nästan alla märken crémer som jobbar matterande. Annars funkar det alltid bra med en lättare fuktcréme.

Torr hud: Om du har en torr hud så behöver du såklart fukt. Fuktcrémer kommer i massa olika konsistenser, så välj om du vill ha en lätt créme som snabbt går in i huden, eller en med rikare konsistens som lägger sig lite mer som ett lager. 

Mogen hud: Om du har en mogen hud och vill jobba lite mer utslätande och uppstramande så är det anti-agecrémer som gäller. Jag vill trycka på att nämna Retinol som är en superfin anti-age ingrediens. Från 25 år och framåt kan man absolut börja med crémer som har anti-ageeffekt.

Blandad hud: En blandad hud vill man gärna balansera. Men är du övervägande torr så hade jag fokuserat mer på en återfuktande créme. 

Syra och Retinol är två speciella ingredienser jag gärna nämner. Dessa passar i stort sett alla hudtyper, bara man anpassar styrka och användning. Det två väldigt aktiva ingredienser. För att lära dig mer om syra och retinol, gå in på “Ingredienser och dess effekter på huden”

Hoppas det ger er en liten mer aning om vad ni ska kika efter. 

/Marie, Auktoriserad Hud- och Spaterapeut

 

Hudvård på semestern – vad ska man tänka på?

Nu är midsommar över och många av oss är antingen redan på semester, eller ska snart gå. I år kanske det inte blir så mycket längre resor eller resor utomlands, men jag tror nog ändå många av oss passar på att resa här hemma i år. Så, vad ska man då tänka på när det kommer till sin hudvårdsrutin när man inte är på hemmaplan? 

Behandlingar som är bra att göra innan semestern

Till att börja med vill jag tipsa om behandlingar som är bra att göra innan sin semester.

Frans- och brynfärg med formning av bryn – Helt klockrent att göra inför semestern. Oftast är man mer osminkad och då är det skönt att ha välvårdade bryn samt färg på fransarna. 

Lashlift med eller utan fransfärgning – Även lashlift (alltså permanent böjning av fransar) är något som underlättar på sommaren om du vill vara mer osminkad. När fransarna får en böj så ser de faktiskt ofta längre ut och blir mer iögonfallande. 

Fransförlängning – Helt klart bäst för den som vill ha ännu mer effekt. Här sätts syntetiska fransar på med hjälp av ett lim. Resultatet håller i cirka fyra veckor, sen är det dags att fylla på igen. 

Helkroppspeeling – Perfekt att få bort alla döda hudceller och den gråa vinterhyn. 

Vaxning – Gör en vaxning innan din semester så slipper du att släpa med dig rakhyveln. 

Med dessa behandlingarna så har man verkligen bra förutsättningar för att inte behöva göra lika mycket under själva semestern. 

Vad behöver man ha med sig när man ska åka bort?

Vad ska man då prioritera av sin hudvård när man ska åka iväg på semester. Faktorer som spelar in är såklart hur länge man ska vara iväg och vad man ska göra. Självklart är det upp till var och en vad man tar med sig,  man vet ju själv om vad som är viktigast för sin hud, men jag tänkte ge lite tips som gör att du kanske inte behöver ha med så mycket. 

Cremé – ett tips att ha cremé en som du kan använda både på dagen och natten, så slipper du ha med dig två olika. 

Dagcremé med solskydd i – om du inte aktivt ska sola så är det smidigt att ha en cremé som har SPF, glöm inte att återapplicera den under dagen

Färgad dagcremé – vill du slippa sminket men ändå jämna ut hudtonen lite så är en dagcremé med lite färg i ett bra alternativ

Micellärt vatten – bra att använda som rengöring om du har begränsat med tillgång till vatten på din resa, verkar även som ansiktsvatten. 

Gelmask – en svalkande och lugnande gelmask är alltid skön att ha om man känner att det hettar i huden efter en dag på stranden. TIPS: lägg ett tunt lager av masken och sov med. 

Många märken idag säljer sina produkter i resestorlekar. Vi på Grodan säljer även tommar burkar och sprayflaskor i ett resekit där du enkelt kan fylla över dina produkter inför resan. 

Andra saker att tänka på

Sol, vind, sand och vatten har en uttorkande effekt på huden. Rengör huden noga efter en dag på stranden med skonsamma och milda produkter som inte torkar ut huden. Använd produkter med mycket fukt under hela sommaren. Endel av oss blir lättare oljiga i huden på sommaren, använd en lermask i hela ansiktet eller på de partierna du vill för att jobba upp överflödigt talg.

Mina viktigaste produkter på semestern

Derma Defense – En färgad dagcremé som har SPF50, man får alltså tre-i-ett! Väldigt lätt och skön konsistens.

C25 cream – Ett serum i creméformat som även går att lägga som ögoncremé så att man inte behöver ha med en separat. 

Phyto corrective masque – Perfekt att lägga några kvällar i veckan istället för nattcremé för att boosta huden med fukt, samt lugna den. 

Så lyckas du med din Brun-utan-sol

Nu går vi in i juni och sommaren är här. Man börjar använda shorts, kjolar, t-shirts och bikini. Många av oss tycker dock att det kan kännas lite jobbigt att vara sådär vinterblek i dessa plagg som man ju är efter en lång vinter. Men lösningen på problemet är ju så enkel: Använd Brun-utan-sol såklart!

Vad är brun-utan-sol? 

Brun-utan-sol har hängt med i många år nu och är en produkt som ständigt utvecklas. Hur fantastiskt är det inte att man kan se brun och fräsch ut, utan att behöva utsätta sin hud för solen? 

Hur fungerar det egentligen då? Jo, i de flesta brun-utan-sol-produkterna finns det en ingrediens som heter Dihydroxyacetone (kallas oftast bara DHA). DHA är ett kemiskt ämne som inte är skadligt för huden utan det går ner i hudens översta lager och reagerar med hudens egna pigmentceller, melaninet. Denna reaktionen gör att huden får en solbrun ton. 

Idag finns en mängd olika varianter på marknaden såsom spray, mousse, lotion, gelé, duschgel, droppar, olja, sheetmask. Här är det bara att välja det man känner passar en bäst. För min egen del är mousse just nu är favorit, då den är lätt att smörja in på kroppen med en handske och jag ser färgen av den direkt. 

Hur ska man förbereda huden för att lyckas som allra bäst?

Det är väldigt viktigt att exfoliera huden (helst dagen innan) för att få ett så jämnt resultat som möjligt. Tänk på att inte använda en peeling som är oljebaserad om du peelar dig samma dag som du ska ta brun-utan-sol samt att inte duscha i olja innan eller ha bodylotion med olja i då olja ligger kvar som en hinna på huden och gör att färgen kommer bli flammig. Armbågar, knän och händer kan vara torrare, peela extra där. Brun-utan-sol är återfuktande, så de partierna som är torra kommer att dra åt sig mer. Försök att smörja in dig med en vanlig bodylotion varje dag för att hålla en bra fuktnivå i huden. 

Hur applicerar man sin brun-utan-sol?

Hur du applicerar din brun-utan-sol beror helt på vilken typ du har. 

Har du en produkt som är i sprayformat så gör du följande:

-Spraya i en stadig flödande rörelse cirka 30cm från huden. Alternativt spraya produkten i en handske som är avsedd för produkten och fördela ut på kroppen. I ansiktet kan du med fördel fördela ut sprayen med en borste. När du använder sprayen på hela kroppen, arbeta uppifrån och ner.

Eftersom produkten ger färg direkt så kan du genast se om det blir ojämnt någonstans. 

-Låt torka 10-15 minuter. Du kan påskynda torktiden genom att använda en hårtork.

Har du en produkt i mousseformat så gör du följande:

-Ta 1-3 pump på din appliceringshandske och appliceramed en svepande rörelse över hela kroppen.

-Låt torka helt innan du klär på dig. Även här kan du påskynda torktiden med en hårtork.

Har du en produkt i droppformat så gör du följande:

-Rengör huden.Ta samma mängd kräm som vanligt och tryck ut ett par droppar av din brun-utan-sol. Blanda och applicera jämnt över ansiktet. Använd 1-2 droppar för en lätt solkysst lyster eller 3-4 droppar för en mer intensiv färg. Använder du den till kroppen kan du behöva öka mängden droppar för att få mer färg.

Har du en produkt lotionformat så gör du följande: 

-Smörj in ett tunt lager och låt torka in helt. 

Andra tips:

Tänk på att det behövs 6-8 timmar för att färgen ska gå in helt i huden. Använd inte favorittröjan och sov inte i favoritlakanen. Se till att du har god tid att torka! Ha gärna på det i några timmar, och ta sedan en dusch för att få bort överskottsfärgen. Många upplever att det blir ojämnt vid händer och fötter. Smörj försiktigt ut på både händerna och fötterna, ta sedan en fuktad handduk eller våtservett och badda av lite av färgen, speciellt på knogarna.  Huvudreglerna för alla sorters brun-utan-sol är att tänka: Vart brukar du bli brun när du är i solen? Där ska det vara mest färg (t.ex ansikte, överarmar osv.) Ta alltid lite i taget – det är bättre att köra flera lager en att ta för mycket vid en applicering. Välj färgintensitet efter hur brun du brukar kunna bli i solen för ett så naturligt resultat som möjligt.