Så lyckas du med din Brun-utan-sol

Nu går vi in i juni och sommaren är här. Man börjar använda shorts, kjolar, t-shirts och bikini. Många av oss tycker dock att det kan kännas lite jobbigt att vara sådär vinterblek i dessa plagg som man ju är efter en lång vinter. Men lösningen på problemet är ju så enkel: Använd Brun-utan-sol såklart!


Vad är brun-utan-sol? 

Brun-utan-sol har hängt med i många år nu och är en produkt som ständigt utvecklas. Hur fantastiskt är det inte att man kan se brun och fräsch ut, utan att behöva utsätta sin hud för solen? 

Hur fungerar det egentligen då? Jo, i de flesta brun-utan-sol-produkterna finns det en ingrediens som heter Dihydroxyacetone (kallas oftast bara DHA). DHA är ett kemiskt ämne som inte är skadligt för huden utan det går ner i hudens översta lager och reagerar med hudens egna pigmentceller, melaninet. Denna reaktionen gör att huden får en solbrun ton. 

Idag finns en mängd olika varianter på marknaden såsom spray, mousse, lotion, gelé, duschgel, droppar, olja, sheetmask. Här är det bara att välja det man känner passar en bäst. För min egen del är mousse just nu är favorit, då den är lätt att smörja in på kroppen med en handske och jag ser färgen av den direkt. 


Hur ska man förbereda huden för att lyckas som allra bäst?

Det är väldigt viktigt att exfoliera huden (helst dagen innan) för att få ett så jämnt resultat som möjligt. Tänk på att inte använda en peeling som är oljebaserad om du peelar dig samma dag som du ska ta brun-utan-sol samt att inte duscha i olja innan eller ha bodylotion med olja i då olja ligger kvar som en hinna på huden och gör att färgen kommer bli flammig. Armbågar, knän och händer kan vara torrare, peela extra där. Brun-utan-sol är återfuktande, så de partierna som är torra kommer att dra åt sig mer. Försök att smörja in dig med en vanlig bodylotion varje dag för att hålla en bra fuktnivå i huden. 


Hur applicerar man sin brun-utan-sol?

Hur du applicerar din brun-utan-sol beror helt på vilken typ du har. 

Har du en produkt som är i sprayformat så gör du följande:

-Spraya i en stadig flödande rörelse cirka 30cm från huden. Alternativt spraya produkten i en handske som är avsedd för produkten och fördela ut på kroppen. I ansiktet kan du med fördel fördela ut sprayen med en borste. När du använder sprayen på hela kroppen, arbeta uppifrån och ner.

Eftersom produkten ger färg direkt så kan du genast se om det blir ojämnt någonstans. 

-Låt torka 10-15 minuter. Du kan påskynda torktiden genom att använda en hårtork.

Har du en produkt i mousseformat så gör du följande:

-Ta 1-3 pump på din appliceringshandske och appliceramed en svepande rörelse över hela kroppen.

-Låt torka helt innan du klär på dig. Även här kan du påskynda torktiden med en hårtork.

Har du en produkt i droppformat så gör du följande:

-Rengör huden.Ta samma mängd kräm som vanligt och tryck ut ett par droppar av din brun-utan-sol. Blanda och applicera jämnt över ansiktet. Använd 1-2 droppar för en lätt solkysst lyster eller 3-4 droppar för en mer intensiv färg. Använder du den till kroppen kan du behöva öka mängden droppar för att få mer färg.

Har du en produkt lotionformat så gör du följande: 

-Smörj in ett tunt lager och låt torka in helt. 

Andra tips:

Tänk på att det behövs 6-8 timmar för att färgen ska gå in helt i huden. Använd inte favorittröjan och sov inte i favoritlakanen. Se till att du har god tid att torka! Ha gärna på det i några timmar, och ta sedan en dusch för att få bort överskottsfärgen. Många upplever att det blir ojämnt vid händer och fötter. Smörj försiktigt ut på både händerna och fötterna, ta sedan en fuktad handduk eller våtservett och badda av lite av färgen, speciellt på knogarna. Huvudreglerna för alla sorters brun-utan-sol är att tänka: Vart brukar du bli brun när du är i solen? Där ska det vara mest färg (t.ex ansikte, överarmar osv.) Ta alltid lite i taget – det är bättre att köra flera lager en att ta för mycket vid en applicering. Välj färgintensitet efter hur brun du brukar kunna bli i solen för ett så naturligt resultat som möjligt.