Solskyddsfaktor - varför ska vi använda det?

Nu när det fina vädret äntligen har kommit så känns det självklart att ta upp ämnet solen och solskyddsfaktor. 

Till att börja med – Vad är UV-strålning?

Solen är grunden till allt liv. Den sänder ut UV, eller Ultraviolett stråling, som finns i tre olika varianter: UVA, UVB och UVC. Av dessa tre har UVC kortast våglängd och stoppas av jordens atmosfär vilket gör att den inte når oss. UVA har längre våglängd än UVB, vilket gör att UVA-strålarna är mildare men går djupare ner i huden. De blir alltså inte lika intensiva som UVB-strålarna.  UVA och UVB-strålar når oss alltid, dygnets alla timmar, året runt och de går igenom moln och dimma. 


Vilka positiva effekter har solen på kroppen?

Innan vi går in på de skadliga effekterna som solen har på kroppen så är det värt att nämna att det finns mycket med solen som är nyttigt för oss.

Solljus i lagom mängd är bra för oss. De flesta känner sig ofta på bättre humör under sommarhalvåret . Ljuset ökar mängden kväveoxid i blodet, vilket har en positiv effekt på cirkulationen. Solljuset gör även att kroppen kan bilda det livsviktiga vitaminet D, som reglerar kalkbalansen i skelettet och tänderna. Endast 15 minuter i solen krävs för att få vår dagliga dos av D-vitamin. 


Hur påverkar UVB huden?

UVB-strålarna är som sagt mer intensiva än UVA. Det är dessa strålar som gör att kroppen kan tillverka D-vitamin men de stimulerar även melaninet i vår hud som i sin tur gör att vi blir bruna. Strålarna tränger endast ner i hudens yttersta lager, Epidermis. Skadorna som UVB ger på huden kan leda till pigmenteringar, aktinisk keratos och hudcancer. 


Hur påverkar UVA huden?

Med sin längre våglängd så når UVA-strålarna ner till hudens andra lager, Dermis. Dessa strålar orsakar fria radikaler i huden, vilket leder till oxidativ stress som skadar våra celler.  Det är UVA-strålarna som gör att huden åldras i förtid, ger soleksem och precis som UVB, pigmenteringar.

För att på enkelt sätt förklara hur solen påverkar huden så kan vi tänka att huden är ett gummiband. Vad händer med gummibandet när du låter det ligga ute i solen? Jo, det blir torrt och tappar sin elasticitet. I vår hud har vi kollagen och elastin, de verkar som hudens egna gummiband och är det som ger huden spänst. Det som händer med gummibandet när det ligger i solen kan man säga är samma sak som händer med vårt kollagen och elastin, när vår hud utsätts för sol.  


Vad kan man göra för att skydda sig?

  • Istället för att sitta direkt i solen är det bättre att välja skuggan då det reducerar  UV med upp till 50%.  
  • Använd täckande kläder av tjockare material. 
  • Tänk på att solen alltid är som starkast mitt på dagen.
  • Och sist men inte minst – Använd solskydd.


Vad finns det för olika solskydd och vilket ska man använda? 

Det finns två olika sätt att filtrera bort UV-strålarna i ett solskydd – kemiskt eller fysikaliskt. 

För att enkelt förklara skillnaden så tar det kemiska skyddet upp strålningen och gör den oskadlig för oss medan det fysikaliska skyddet lägger sig som en hinna på huden och reflekterar bort strålningen. Det kemiska skyddet bör appliceras 15 minuter innan man exponerar sig för solen och det fysikaliska börjar verka direkt vid applicering. 

Idag innehåller många solskydd både kemiska och fysikaliska filter. Vilket man föredrar är upp till en själv. Tänk på att om du svettas eller badar så kan det kemiska skyddet vara att föredra. 


Vad betyder SPF?

SPF – Sun protection factor är ett mått på hur väl ett solskydd skyddar mot solens strålar. De olika sifforna som står efter SPF (ofta 15, 30, 50 eller 50+) anger hur många gånger längre du kan vara i solen. Exempelvis: Kan du vara i solen i 10 minuter utan att bränna dig och har på dig SPF15 så kan du då vara i solen 150 minuter utan att bränna dig. Detta är dock inget vi tycker att man ska förlita sig alldeles för mycket på. Det är bättre att ha ett solskydd med högre SPF och att smörja in sig ofta. Till hela kroppen bör man använda sig av ca 1/2 dl solskydd, till ansiktet 1/2 tsk. 

Och än en gång: återapplicera solskyddet flera gånger om dagen. 


Varför ska man använda solskydd året runt?

Som jag skrev inledande i texten så nås vi av solens strålar året runt, dygnet runt.  I dagens samhälle exponeras även huden för stålning inomhus i from av olika skrämar och lysrör, vi hudterapeuter rekommenderar därför att man använder minst SPF15 varje dag hela året. 

Kom också ihåg att förra årest solskydd med största sannolikhet har gått ut på datum – så passa på att uppdatera med nya fräscha. Behöver du tips på vilket som passar dig bäst? Mejla oss på info@grodanshop.se så hjälper vi dig.