Vad spelar pH-balansen för roll på vår hud?

Undrar du kanske varför du inte lika gärna kan rengöra din hud med en handtvål som med en löddrande tvållikande ansiktstvätt, och som kostar en tiondel så mycket? Det ska jag förklara för dig nu.

Ph-balansen har större inverkan på vår hud än du kan tro. Ytterst på vår hud har vi en syramantel som finns till för att skydda vår hud mot angrepp av baktrerier, infektioner eller andra skadliga mekanismer. Att denna syramantel hålls intakt är också viktig för bibehållandet av fukt i huden och för att vår hud inte ska bli uttorkad. Ett pH värde anger hur surt eller basiskt något är på en skala från 1-14. Vatten har en ph värde på 7 och är neutral. Och det är här ph balasens betydelse kickar in. Vår hud, alltså vår syramantel har ett ph på 4,2-5,6. Vilket betyder att vår hud är något sur. Vår syramantel består av talg, fettsyror, karbamid, hyaluronsyra och andra fuktbindanden ämnen. Viktiga komponenter för att huden ska hållas intakt. 

Tvättar vi vårt ansikte med vatten (pH 7) så höjer vi vår huds ph vilket inte blir en omtimal ph balans för en välmående hud. Många rengöringsprodukter har ett högt ph på 8-12 vilket beror på att dessa ska var fettlösliga. Detta kan alltså helt och hållet rubba hudens ph-balans och förstöra hudens viktiga syramantel. 

För att förhindra detta kommer vikten av ett ansiktsvatten att spela stor roll. Ett ansiktsvatten balanserar ph-balansen och återger huden sin sura miljö. Hjälp din hud att bli sur genom att inte för ofta använda kraftfulla uttorkande rengöringsprodukter. Milda rengöringsprodukter med mjölkig konsistens kan vara till hjälp om man har rubbat sin syramantel eller bara vill ha en kompleterande rengöring på exempelvis morgonen då man inte har någon makeup. 

Är din hud torr, kliar, svider eller är sårig kan det vara så att din ph-baland är rubbad. Se då över din hudvårdsrutin eller gör vår HUDANALYS för att få hjälp med vad som kan ha gått fel. 

/Mimmi, Aukotriserad Hud och Spaterapeut