Vårstäda ditt badrumsskåp

Nu när solen äntligen börjar kika fram så är det många som börjar vårstäda sina hem och trädgårdar.

Vi däremot, vi börjar städa våra badrumsskåp. I badrumsskåpet kan man genom åren samla på sig en hel del produkter. Ni kanske också känner igen det här: man har lite kvar av en produkt i en förpackning, så man går och köper en ny produkt som man sedan öppnar, och så glömmer man helt bort den där lilla skvätten som fanns kvar i den gamla förpackningen. Efter några månader kommer man ihåg den igen. Kan man då fortfarande använda den? Eller hur fungerar det? 


Hållbarhet

Vem är det då som bestämmer hur lång hållbarhet en produkt har? Jo, det gör tillverkaren av produkten. Detta görs genom en rad olika tester. 

Alla produkter har en hållbarhetsmarkering som man oftast hittar på produktens kartong. De två vanligaste markeringarna är:

Timglaset – Ett bäst-före-datum T.ex 2020-04-09. Denna markering används för produkter som går ut inom 30 månader efter tillverking.

Öppen-burk – En symbol som ser ut som, ja, en öppen burk, där det står i den hur många månader produkten håller från och med när den öppnades första gången. Ofta är det mellan 3-24 månader. Denna markering används för produkter som har en hållbarhet på över 30 månader från tillverking, så länge produkten är obruten. 


Hudvård

Man ska behandla sin hudvård som vilken annan färskvara som helst. Vad är det då som händer när datumet har gått ut? 

Oftast är det kanske inget fel på produkten, men det aktiva ingredienserna bryts ner vilket leder till att produkten inte gör det den ska. 

Vissa produkter har mer tendens till att ändra doft och färg (exempelvis Retinol), medans andra (exempelvis C-vitamin) absolut inte bör ändra sig i färgen. 

Produkter som försluts av en burk har oftast inte lika lång hållbarhet då det lättare kommer in syre och bakterier i dem. Tänk på att ta upp produkten med en spatel för att undvika att få in onödiga bakterier i den. Tuber och pumpflaskor har oftast bättre hållbarhet eftersom det inte lika lätt kommer in syre och bakterier. För bästa hållbarhet bör alla hudvårdsprodukter förvaras torrt och svalt. 

Tänk på att byta ut ditt solskydd efter varje säsong. Solskyddet tas oftast med till stranden och ut i solen. Där exponeras det väldigt mycket för värme och får då en sämre hållbarhet. 


Make up

För make up gäller samma hållbarhetsmarkeringar som för hudvård. 

Det som ofta skiljer hållbarheten på make up-produkter är om de är torra eller innehåller vatten och olja. 

Här kommer lite exempel på hållbarhet för olika make up- produkter:

Mascara – Mascaror innehåller vatten och olja, så de bör bytas ut var tredje månad

Puder – Puder med sin torra konsistens har längre hållbarhet, upp till 2 år

Foundation – Kan hålla allt mellan ett halvår upp till två år

Make up-redskap – Kan hålla en evighet om de är av god kvalité och rengörs ordentligt och noga. 

Kort och gott – Släng produkter du vet har stått alldeles för länge, de kommer ändå inte ge dig den effekten som den är menad att göra. Fyll på ditt badrumsskåp med ett nytt solskydd, C-vitamin som ger dig en härligt vitaminboost och eventuellt en lättare kräm som inte är lika fet som din kräm du haft i vinter (beror såklart på vad du har för hudtyp).

/Marie, Auktoriserad Hud-och Spaterapeut