Vilken ansiktscréme man ska välja?

En fråga som ofta ställs till oss hudterapeuter. Och vi förstår helt och hållet varför. Idag är utbudet oändligt stort och först ska man hitta ett märke bland alla de tusentals som finns, och sedan hitta en av de alla crémer som finns i det märket. Inte så lätt. 

Det bästa är ju såklart alltid att få direkt hjälp av en hudterapeut som kan titta och känna på din hud för att kunna ge de allra bästa rekommendationerna.  Men jag tänkte nu ge lite tips på vad man ska tänka på när man är ute efter en ny dag- och/eller nattcréme. 

Det första du ska tänka på är: Vad vill jag få för resultat av crémen? Alltså; vill jag få jättemycket lyster, vill jag ha en riktig anti-agecréme eller vill jag ha en créme som mer fokuserar på mina porer? Bara här har du kommit en lång bit på vägen.

Det andra du ska tänka på är: Vad har jag för hudtyp? Eller har jag ett hudtillstånd?  Som vi beskrivit här i vår hudskola så finns det hudtyperoch hudtillstånd. Med hudtyp menar vi torr, fet, blandad och normal hud. Ett hudtillstånd därimot är inte något man har hela tiden utan kan mer vara tillfäligt såsom känslighet, akne och yttorrhet bland annat.  Créme väljer man ofta efter sin hudtyp, men kom ihåg att det kan vara bra att iallafall varva in en créme som hjälper dig med ett eventuellt hudtillstånd. 

Fet hud: Om du har en fet hudtyp och ofta känner dig glansig så finns det i nästan alla märken crémer som jobbar matterande. Annars funkar det alltid bra med en lättare fuktcréme.

Torr hud: Om du har en torr hud så behöver du såklart fukt. Fuktcrémer kommer i massa olika konsistenser, så välj om du vill ha en lätt créme som snabbt går in i huden, eller en med rikare konsistens som lägger sig lite mer som ett lager. 

Mogen hud: Om du har en mogen hud och vill jobba lite mer utslätande och uppstramande så är det anti-agecrémer som gäller. Jag vill trycka på att nämna Retinol som är en superfin anti-age ingrediens. Från 25 år och framåt kan man absolut börja med crémer som har anti-ageeffekt.

Blandad hud: En blandad hud vill man gärna balansera. Men är du övervägande torr så hade jag fokuserat mer på en återfuktande créme. 

Syra och Retinol är två speciella ingredienser jag gärna nämner. Dessa passar i stort sett alla hudtyper, bara man anpassar styrka och användning. Det två väldigt aktiva ingredienser. För att lära dig mer om syra och retinol, gå in på “Ingredienser och dess effekter på huden”

Hoppas det ger er en liten mer aning om vad ni ska kika efter. 

/Marie, Auktoriserad Hud- och Spaterapeut